DE WORKSHOP URN MAKEN.( geen ervaring vereist

 

In het landelijk gelegen Wormer, 10 kilometer boven Amsterdam, worden de urnen workshops gegeven aan huis bij de familie van Assema. Gesitueerd aan het Wormer- en Jisperveld (een van de grootste weidevogelbroedgebieden van West Europa). Naast de urnen workshop kun je er ook heerlijk wandelen en varen en bevind je, je in een oase van rust.

De urnen workshops worden naar keuze, met en zonder professionele rouwverwerking aangeboden.

Het maken van de urn(en) geschiedt feitelijk in twee dagdelen. Dit vindt plaats van 10.00 uur tot 14.00 uur inclusief lunch. Deze dagdelen worden in overleg afgesproken. Tijdens het eerste dagdeel wordt de urn(en) met grove klei gemaakt. De urn moet dan een aantal dagen drogen en wordt dan in een 8 tot 10 uur durend proces in een elektrische oven(± 960 graden) gebakken.

 Het tweede dagdeel bestaat uit het raku gedeelte. De urnen worden in een gasgestookte oven snel tot gladbrandtemperatuur opgestookt tot ongeveer 1000° C. Daarna worden de urnen met een tang en handschoenen uit de oven gehaald. Door de enorme temperatuurschok waarmee dit gepaard gaat, gaat de glazuurlaag scheuren, waardoor craquelé in het glazuur ontstaat.

 

Vervolgens worden de urnen in een vat met zaagsel of ander brandbaar materiaal gezet. Door de hitte van de werkstukken gaat het brandbaar materiaal branden. Hierna wordt het vat afgesloten met natte doeken. Er ontstaat nu een sterk reducerende atmosfeer. Koolstof zet zich af op de ongeglazuurde delen van het werkstuk en  in de craquelé van het glazuur.

 

Na ongeveer 10-20 minuten kunnen de urnen uit het vat worden gehaald en worden gekoeld door ze in water te dompelen. Hierdoor wordt de kleur gefixeerd. Na afkoeling kunnen de werkstukken schoongemaakt worden. De meest mooie en soms spectaculaire kleuren worden zichtbaar.

 

Voor urnen workshops willen wij u vragen telefonisch contact op te nemen of te mailen naar:

 

raku@ziggo.nl

06 55727696

 

 

 GROEPSWORKSHOP

Soms is er de vraag  om samen in 1 workshop meerdere urnen en/of gedenkstukken te maken. te maken. Dit kan natuurlijk altijd, de prijs hiervoor is in overleg..Dit zijn groepjes van minimaal 2 en  maximaal 4 personen

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UA-18217884-1 - http://www.urntobe.nl